Napels, Augusta, Ravenna & Venetië

In de beginperiode van mijn vaartijd heb ik veel en lang in de Middellandse zee gevaren, voornamelijk met de Coral Rubrum een producten-tanker. Nu deden we een flink aantal Italiaanse havens aan, waarvan ik er een aantal de revue wil laten passeren

NapelsNapels; Eerst Napels zien en dan sterven, ik weet nu waarom, niet vanwege de prachtige monumenten en rijkdom, maar van armoede. Napels heeft altijd sterke banden gehad met Sicilië en dan met name Palermo. De Napolitaanse maffia (Camorra) houdt de stad in een dodelijke wurggreep. Ik heb nog nooit zoveel armoede gezien in een Europese stad als in Napels. Italië is zoals ik het altijd heb voorgesteld, veel monumenten, chaotisch verkeer en lawaaierig druk. We hebben geen tijd om Pompeii en de Vesuvius te bezoeken.

We varen richting Sicilië, en komen op veilige afstand langs Stromboli, een eilandje met een actieve Vulkaan, ook op de dag dat wij passeren zien we af en toe wat rook van de top afkomen en tegen de avond is een rode gloed goed waarneembaar.stromboli

Augusta/Sicilie; wat me hiervan bijstaat zijn de vele schoenenwinkels in de lange winkelstraat, die we een paar keer op en neer lopen. Ik koop twee paar handgemaakt leren schoenen, die perfect zitten. Dicht bij de haven, lopen veel handelaren rond die allerlei vervalste rotzooi aan ons proberen te verkopen, voornamelijk horloges. Ik koop een goudkleurig, digitaal horloge, wat tegen alle verwachtingen in, het jaren blijft doen.

We blijven een paar dagen liggen en ik ga bijna elke middag en avond de wal op naar een cantina dicht bij de haven, de dochter van de eigenaar heeft zo haar bekoring, met haar donkere ogen en gitzwarte haar wat in twee perfecte vlechten is verwerkt. fuoco_dela_etnaZij weet mij te boeien. Nu zijn Italiaanse cantinas altijd vrij sober ingericht, met gekleurde lintjes die aan het plafond hangen, ik heb nooit uitgevonden waarvoor die linten nu dienen. Boven de toog staan veel en veelal dezelfde flessen, met Siciliaanse grappa. één bepaald  drankje staat me nog bij, fuoco dela Etna (het vuur van de Etna), een soort veredelde vliegtuigbenzine. Het is niks geworden met de dochter van de eigenaar, maar ja ik had ook niet anders verwacht. Bij een ander bezoek aan Sicilië, charteren we een taxi-chauffeur voor een tocht over het eiland, om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken.

Behalve een aantal romeinse opgravingen zien we voornamelijk veel citrus-plantages, veel rotsen, cactussen en andere droge begroeiing. Onderweg drinken we af en toe een ´granita´ (ijsachtige vruchtendrank), om koel te blijven. Een avond gaan we met meerdere collega´s naar een´tratorie´, om zwaardvis te eten en andere Siciliaanse lekkernijen. Ook op Sicilië zien we de armoede terug, zoals we die in Napels gezien hebben. Ik heb nu op één reis de drie actieve vulkanen in Italië gezien, de Vesuvius, Stromboli en de Etna weliswaar op veilige afstand, maar veel dichterbij hoeft voor mij ook niet.

Ravenna; een Italiaans stadje met een oud centrum, en veel industrie langs het haven-kanaal. Ik denk vanwege de taal maar het uitgaan in Italië loopt elke keer op een fiasco uit, of we komen in dure discotheken, waar niks te beleven valt, of we komen in gore nachtclubs terecht, waar je maar een zekerheid hebt, dat je binnen de kortste tijd door je geld heen zit. Ik ga dan meestal overdag de wal op, om het stadje te bekijken, en voor de diverse collega´s brieven en ansichtkaarten op de post te doen.

Venetië; We liggen in Venetië, met een producten-tanker niet verder dan 5 of 6 kilometer van het San Marco plein, we nemen een taxi en gaan Venetië bekijken, het is echter bar koud, zo rond het vriespunt, en ik kan je ingeven tussen zoveel kanalen en water is 0 graden niet echt een aangename temperatuur om te passagieren. Tot overmaat van ramp kunnen we ook nergens een openbaar toilet vinden, en bijna de wanhoop nabij struinen we een antiek familie hotel binnen, waar we onze behoefte kunnen doen. Ik drink nog een espresso aan de bar, om weer wat warm te worden. Het boottochtje met een gondel hebben we maar overgeslagen, het was echt te koud.1grand_canal

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: