Strolling along Waikiki beach, Hawaii

Hier volgt het relaas van een reis naar de voormalige Sandwich eilanden, nu Hawaii genaamd.
De reis ging met de Coral Isis, van Australie, naar Hawaii en vanaf  Hawaii terug naar het Panama kanaal, waar ik zou worden afgelost.
We hadden lading voor drie eilanden, (Hawaii of ook wel het grote eiland genoemd, Maui en Oahu), zo ver ik me herinner voeren we met propaan gas.

Hawaii;

De staat bestaat uit 137 vulkanische eilanden (waarvan de meeste klein en onbewoond) in het midden van de Stille Oceaan, waarvan de belangrijkste worden gevormd door de Hawaïaanse eilanden, een archipel met 19 eilanden. Er zijn 8 grote eilanden; van west naar oost:
  • Niihau
  • Kauai
  • Oahu
  • Molokai
  • Lanai
  • Kaho’olawe
  • Maui
  • Hawaï (het grootste eiland)
Hoewel wordt aangenomen dat de eilanden mogelijk door de Spanjaarden reeds in de 16e eeuw gezien zijn, is James Cook de officiële Europese ontdekker van de eilanden, die hij de Sandwich Islands noemde naar de toenmalige First Lord of the Admiralty, Lord Sandwich (1718-1792).
Weer die James Cook, ik blijf in zijn kielzog varen, eerst Tahiti en nu Hawaii.


De reis vanaf Australië, verloopt een stuk voorspoediger dan de reis er naar toe (zie ander verhaal), en de overtocht op de Grote of Stille Oceaan wordt gekenmerkt door veelvuldige spelletjes Risk in de messroom, met de Kapitein, Hwtk, 2e machinist en mijzelf. Ik liep meestal wacht in de radiohut tot 20:00 scheepstijd, en ging dan naar beneden, waar de heren al zaten te wachten, of ik nam het spel van iemand over. Nu werd er nogal vrij fanatiek gespeeld, en ik kon regelmatig profiteren van de eeuwige controverse tussen de stuurlui en de machinisten, die elkaar de winst niet gunden, en ik won dan ook regelmatig.

doleHet eerste eiland dat we aandeden was Hawaii, niet al te ver van Honolulu, en we lagen net achter de bekende DOLE-plant, waar ananas werd ingeblikt, en dat was goed te ruiken, het werd zelfs ons referentiepunt als we met de bus gingen. Zodra we terug reden, moesten we weer uitstappen zodra we de zoete aangename ananas geur opsnoven. We kregen ook een 40-tal ananassen aan boord, en tot aan het Panama-kanaal had ik toast Hawaii als ontbijt. (geroosterd brood, met ananas en kaas)

Waikiki Beach;

BodySurfingHawaiiWaikiki Beach stond natuurlijk op het programma om naar toe te gaan, maar wat een smal strandje, was dat nou waar we van zover voor gekomen waren ? De branding is leuk, met lekkere golven om te surfen. Wij gingen met de typische kano´s met een parallelle drijver door de branding heen, en na gekeerd te zijn en wat snelheid opgebouwd te hebben met de peddels, lieten we de kano door een goeie breker weer terug naar het strand brengen. Volgens de roeiers had Waikiki maar een middelmatige surf van zo´n 3 voet, maar voor ons spectaculair genoeg. Ook het body-surfing (surfen met gebruikmaking van je eigen lichaam) was leuk, behalve als je soms met een klap op het strand werd terug geworpen, en je borstkas door het scherpe zand afgeremd werd, was het wat minder.

waikiki_beach01Hier laat mijn geheugen een beetje in de steek, ik weet dat we nog een auto gehuurd hebben, en botanische tuinen bezocht hebben en een replica van een piratennest, en stranden met zwart (vulcanisch) zand. Wat opvalt zijn de vele vulkanische steenmassa’s, de rijke tropische begroeiing, en veel oude plantages, in een typische koloniale stijl. Veel van de plantages zijn nu golfbanen. De algemene indruk die ik heb opgedaan van de drie bezochte eilanden is positief, en ik heb me altijd nog een keer voorgenomen om nog een keer terug te keren, met wat meer tijd voorhanden. Wat betreft het uitgaan, was het vergelijkbaar met de rest van de VS, goed shoppen maar slecht stappen, wat dat betreft is de eigen cultuur van de Hawaianen volledig weggedrukt door de Amerikaanse. In ieder geval hebben wij er weinig van terug gezien.

De rest van de reis, verliep volledig naar wens zoals je verwacht in de Stille Oceaan.

canoo-surfing

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: