La Murga de Panamá

panama-flag-bigIk ben diverse keren door het Panama kanaal gegaan, met de Coral Rubrum en met de Coral Isis.
Ook ben ik er een keer opgestapt en ben ik er een keer afgelost. De feiten en gebeurtenissen heb ik wel mentaal geregistreerd, maar de chronologische volgorde is een beetje kwijt.

Het komt er in kort hier op neer, Panama is een smeltkroes van Global business, belasting paradijs, scheepvaart door het Panama kanaal, smokkelaars, en corruptie, het is en blijft een Latijns Amerikaans land.

Ik kan niet uitleggen waarom, maar ik had het er altijd naar mijn zin. Zo ken ik zowel Colon, en de free-zone en Cristobal aan de Caribische kant, als ook Balboa en Panama city aan de Pacific kant. Het is een economie die 24 uur per dag draait, en dat merk je aan alles, alles leeft, alle zaken zijn open en je krijgt waar voor je geld. Je moet je ogen goed open houden voor namaak of oplichters, maar je kunt er van alles krijgen, en als het moet in containers vol.
Ook het eten en drinken is goed en goedkoop. grilled-lobster
We zaten met een aantal collega´s te wachten in een hotel, om terug te vliegen naar Amsterdam en we besloten om eens lekker te gaan eten. We hadden een leuk restaurantje gevonden boven op een hotel, zodat we een mooi uitzicht over de stad hadden. Het weer was lekker en we waren al gewend aan de hoge vochtigheidsgraad. Kortom het was een fantastische avond om lekker op dat terras buiten te zitten.
´s Avonds zie je vrijwel continue de bandbliksems, een fenomeen wat zich in de hogere atmosfeer afspeelt, en waar je geen last van hebt.
Op het overdekte terras stond in het midden een grote houtskool grill, waar prachtige biefstukken op werden klaargemaakt. We hadden de tijd, dus we hebben zeer uitgebreid gedineerd, de agent zou de rekening betalen, dus dat was meegenomen. We zaten al aan de koffie, toen een echtpaar arriveerde en hun eten bestelde. Nu zagen we de kok grote kreeften op de grill leggen…, shit, dat hadden we gemist.Ik kijk de HWTK aan, en hij mij, en hij zei, zullen we…., uhh, ja zei ik we zullen nog maar een kreeftje of wat bestellen, en daar gingen we weer, nu aan de gegrilde kreeft. carnaval_panama33In het uitgaansleven, lijkt het erop of het elke avond feest is, grote clubs, met danslokalen en ´life´ muziek met ´Murga´ orkesten, met indrukwekkende koper-secties, die de bezoekers aanzetten om te dansen. We zijn op pad met alle aflossers en gaan naar een mooie Club, waar een lekker ritme gespeeld wordt. Enfin, we blijven er een poosje hangen, de meeste maten gaan na een een aantal potten bier weer terug naar het hotel omdat we morgen vroeg moeten vliegen. Ik blijf nog wat hangen, wat mij betreft mag dit leventje nog wel een paar dagen langer duren. De 2e stuurman, een beetje hautain figuur, zei dat hij nog een museum of kunstgalerie zou gaan bekijken, en dat ´s avonds laat. Ik zei; ja, zeker die, waar het gulden maagdenvlies wordt tentoongesteld ?
Hij gaf geen reactie, en verdween in het nachtelijk gedruis.
´s morgen aan het ontbijt krijgen we te horen, dat we nog een dag langer moeten blijven vanwege mechanische pech van het KLM-toestel, weer een dag gewonnen.

panama_city
Viva Panamá !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: