Dieren op Zee

vliegende visVliegende Vissen;
De eerste keer dat ik op de brug kwam en door de stuurman van de wacht attent gemaakt werd op het verschijnsel van ´vliegende´vissen, dacht ik eerst dat ik in de maling genomen werd. Maar eenmaal op de brugvleugel aangekomen zag ik ook de vliegende vissen met regelmaat uit het water opspringen, om daarna tientallen meters over het water te scheren. Deze vliegende vissen waren meestal te zien in de Atlantische Oceaan, voornamelijk in tropisch en sub-tropische water
. Op de Coral Rubrum waar we een laag dek hadden, vlogen ze vaak het dek op, en kwamen dan vast te zitten. De Indonesische bemanning maakte ´s morgens een rondje om de vissen van het dek af te plukken, waarna ze vaak nog dezelfde dag in de pan verdwenen. Of als we er heel veel aan dek hadden, werden ze ook wel gedroogd. Het is een smakelijk visje van zo´n 25 a 30 centimeter groot.

jan van gentJan van Gent;
Deze sierlijke vogel is bekend om het feit dat de Jan van Gent schepen volgt. De vogels blijven soms urenlang boven het schip zweven, om alleen even een uitstapje te maken om op een spectaculaire wijze een vis te vangen. Je ziet ze vaak op de Schotse, Ierse en Noorse kust, en de Shetlands. Ook komen ze voor op de Canadese kust. Met hun vleugels volledig gespreid kunnen ze een spanwijdte hebben van 1,70 tot 1,80 meter.

dolphins_bowDolfijnen;
Dolfijnen spelen graag urenlang in de boeggolf net voor het schip. Af en toe lijkt het erop of ze zelfs ruzie maken voor het beste plekje. Soms zijn het een drie of vier dolfijnen, maar af en toe zijn ze wel met een stuk of twintig en is er onvoldoende ruimte.
Dolfijnen komen in vrijwel alle wereldzeeën voor. Er zijn zo´n 36 soorten, variërend in grootte van 1,2 tot wel 7 meter. Ze leven in groepen van tientallen tot enkele honderdtallen groot.

whalesWalvissen;
Op een schip kom je af en toe walvissen tegen, je ziet ze van verre spuiten, en als je geluk hebt komen ze boven water. Schijnbaar zijn ze niet bang voor schepen, want ze gaan niet uit de weg, of veranderen van koers. Meestal zie je ze in koude wateren, maar voor de Braziliaanse kust komen ze om te jongen, en zijn ze zeer zichtbaar.
Het is altijd een speciale gebeurtenis, als er een walvis te zien is. Ik heb vele malen geprobeerd goede foto´s te maken, wat niet makkelijk is, omdat je het schip niet even vaart kunt laten verminderen of van koers kunt veranderen.

albatross2Albatros;
Met een spanwijdte tot 3 meter, is de albatros de grootste zeevogel. Een jonge Albatros kan wel 10 jaar lang in de lucht zweven, zonder een enkele keer te landen.

Zeeman´s bijgeloof;

Ik riep het onheil over ons,
‘k Was in des duivels macht
toen ik de vogel doodde die
ons wind en daarmee redding bracht.
‘Ellendige’, zei men aan boord,
‘jij hebt die albatros vermoord.’

Deze regels komen uit The Rime of the Ancient Mariner (in het Nederlands vertaald als ‘Het lied van de oude zeeman’), uit 1798 van de Engelsman Samuel Taylor Coleridge. Het is misschien wel het bekendste gedicht over de rampspoed die zeelieden te wachten staat als zij een albatros doden.

Aan boord werd werd ook wel verteld dat zeelui die op zee om het leven kwamen (verdronken), dat hun ziel voortleefde in een Albatros. Voornamelijk in de Zuidzee  (zuidelijk gedeelte van de Grote Oceaan) komen Albatrossen voor. Zij zweven dagenlang naast en boven de brug van het schip, en het lijkt of het ze geen enkele kracht kost om te zweven, hun vleugels bewegen nauwelijks. Het lijkt of ze je de hele tijd aankijken, er waren stuurlui die er zenuwachtig van werden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: