Diplomas

Opleiding;

Ik ben in 1975, mijn eerste jaar op de Zeevaartschool begonnen in de klas1RO van de oude opleiding voor Radio Officier (2e klas). Op het eind van het studiejaar werd bekend dat de zeevaartschool zou beginnen met de nieuwe opleiding Scheepsradiocommunicatie op HBO-niveau, en tevens voor het behalen van het Algemeen Certificaat van bekwaamheid als Radio Officier. (wat qua zwaarte tussen het certificaat 2e en 1e klasse in lag). Een aantal leerlingen koos ervoor om verder te gaan voor het tweede jaar van de R/O opleiding, en een aantal van ons koos ervoor om over te schakelen naar de nieuwe opleiding.
Ik ben ook naar de nieuwe opleiding overgegaan, waar we in twee jaar tijd, een studie programma voor drie jaar moesten afwerken. Ons lesrooster werd al snel opgevoerd van de wettelijke 36 uur naar 38 uur, en er zijn periodes geweest dat we 40 uur per week les kregen. Zelfs tussen de tentamens en het eindexamen in kregen we nog nieuwe stof voor het vak radio techniek. Ik had met name moeite om wiskunde voldoende te krijgen. Dat ik maar een vijf had voor Aardrijkskunde was gewoon pure stomheid, ik was veel te laat begonnen om alle lijsten met havens, zeeën, rivieren, kapen en kuststations uit mijn kop te leren. Op het mondeling examen kreeg ik een examinator, die voornamelijk in de Oost had gezeten, en alle haventjes van Indonesië van voor naar achter kon dromen, maar ik niet. Helaas, maar ik ben dan toch geslaagd, weliswaar met twee vijfjes, maar ik vond het een hele prestatie.

Dick Bal

© Maceió, September 2009
diploma_HZS
cijferlijst

cijferlijst_SO

herfstrapport_1RO

Reacties

  1. Leuke website Dick. brengt bij mij ook herinneringen omhoog. Ik ben van de lichting 1980 – 1982 Algemeen certificaat te RHschool Amsterdam. Een paar jaar later ging de school dicht. ikzelf heb gevaren tot in het jaar 1986 en ben daarna technicus aan de wal geworden. Ik zit nog steeds in het vak nu inmiddels 40 jaar en verkoop complete bruginrichtingen voor de fa. Alphatron/JRC.

    • Hallo Maerten, Bedankt voor je reactie. Goed dat je in het vakgebied hebt kunnen blijven. mvg, Dick Bal


Plaats een reactie