Lichtende wielen

lichtende wielenAan boord van schepen loopt de R/O doorgaans acht uur wacht per dag in de radiohut. Nu ligt de radiohut vaak achter de brug en kaartenkamer, waar de stuurman van wacht verblijft. De R/O heeft dus vaak contact met de stuurman van wacht, voor het afgeven van een weerbericht, weerkaart, het nemen van tijdseinen, radiopeilingen of krijgt van de stuurman gegevens voor het versturen van een OBS, een Meteorologisch observatie bericht, wat elke vier uur verstuurd moet worden.

Op oversteken, waar de werkdruk voor beiden wat lager ligt, is er soms tijd voor een gesprek, en vaak gaan die gesprekken over het te verwachten weer, storm, de volgende haven e.d. Ook komen vaak anekdotes, sterke verhalen, of verhalen ´van de goeie oude tijd´ ter sprake.

Op één van de oversteken, aan boord van de Coral Isis, zien we fosforescerende plankton oplichten in de boeggolf, wat een aardig verschijnsel is om te zien. Het gesprek met de stuurman wijzigt zich, en we hebben het over vreemde natuurlijke verschijnselen. Hij verteld over een observatie van “Lichtende Wielen” gedaan aan boord van de M/S Dione een tanker die in de Arabische Golf voer. Welke observatie gepubliceerd werd in het Technisch Nautisch Tijdschrift “De Zee”. Het is een interessant verhaal, wat me altijd bij is gebleven.

Nu na zoveel jaren ik met mijn ´memoires´ bezig ben, en ik wat op het internet rondkijk naar websites van oud-collega´s en andere zeevarenden, kom ik dit onderwerp weer tegen, en kom ik ook andere registraties van observaties tegen van Nederlandse Koopvaardijschepen. Het is en blijft een onderwerp waar de wetenschap nog niet echt een sluitende verklaring voor heeft gevonden, en nog steeds, tot op zekere hoogte,  een mysterie is. Hieronder kun je een aantal links vinden, m.b.t. dit onderwerp, inclusief een observatie van een ex-collega R/O die dit verschijnsel heeft waargenomen.

Links;

onderwerp eigenaar auteur URL
Lichtende Wielen KNMI Frits Koek http://www.knmi.nl/~koek/LichtendeWielen.htm
Marine Light Wheels Ferry van Eeuwen http://www.xs4all.nl/~eeuwen/marine_lightwheels.htm
Light Wheels Sciennce Frontiers http://www.science-frontiers.com/online/search.cgi?zoom_query=Light%20wheels
Marine Light Wheels Water UFO Net http://www.waterufo.net/Science%20&%20Water%20UFOs/ScienceAndWaterUFOsHtmlText1.htm

Advertenties

Responses

 1. Goedemiddag Dick, helaas kan ik geen pdf toevoegen aan deze reactie maar indien gewenst, heb ik nog de oude publicatie uit NTT De Zee over het lichtend wiel, ingescand als pdf. M-vr-groet, Ferry

  • Hallo Ferry,
   Bedankt voor je reactie !
   ik stuur je even een mailtje.
   m.vr.groeten, Dick Bal

 2. Ik heb zelf als tweede stuurman ook deze lichtende wagenwielen gezien in de Zuid-Chinese Zee vanaf de Shell tanker Sepia, toen onderweg van Singapore naar Labuan om opgelegd te worden.
  Als ik ook mijn waarnemingen moet vertellen dan graag een verzoek aan : abtuijl@hetnet.nl

  • Hr. van Tuijl, bedankt voor je reactie !

   • Hallo Dick,
    ik weet nu nog niet of je ook in MIJN waarneming bent geïnteresseerd en er iets me wil doen.
    Laat het me ven weten.

    Groetjes,

    FonsTuijl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: