Bosporus

bospo_map

De Bosporus is een zeestraat in Turkije die de Zee van Marmara verbindt met de Zwarte Zee. Aan weerszijden van de zeestraat ligt de stad Istanboel. Op zijn smalst meet de Bosporus 640 meter. De lengte bedraagt zo´n 17 zeemijl. De diepte varieert van 36 tot 124 meter. Het is de natuurlijke grens tussen het Europese en Aziatische vasteland.

Het vrije scheepvaartverkeer door de Bosporus is steeds van groot belang geweest voor de grote mogendheden, met name voor Rusland, die de Bosporus nodig heeft om schepen van en naar de Zwarte Zee te krijgen. Ondanks dat de Bosporus op Turks grondgebied ligt, is de zeestraat als vrije scheepvaart route bestempeld.

De Bosporus is een drukke zeestraat, er komen jaarlijks 48.000 schepen doorheen, wat op een gemiddelde uitkomt van 132 schepen per dag. Er is geen loodsplicht, maar de keren dat ik er doorheen ben gevaren, kregen we een loods aan boord.

WorldWindBosporusNavigatie;

Om vanuit de Middellandse Zee door de Bosporus te varen, moet je eerst door de Dardanellen, een nauwe zeestraat van zo´n 35 zeemijl lang. Bij Çanakkale werd er dan vaart verminderd, of zelfs helemaal gestopt, en werd contact gezocht met de Turkse scheepvaart autoriteiten, die de scheepspapieren zoals zeebrief en meetbrief en andere documenten wilden zien, en natuurlijk de gebruikelijke sloffen sigaretten in ontvangst wilden nemen. De eerste keer dat wij Çanakkale aanliepen was bij nacht, nu hadden ze nog geen marifoon, en moesten we de seinlamp gebruiken om onze identiteit en intenties bekend te maken. Eenmaal door de Dardanellen, kom je in de zee van Marmara, alvorens je bij de Bosporus aankomt.
Voordat je de Bosporus ingaat krijg je een loods aan boord. De Bosporus staat bekend om de mogelijke sterke stromingen, de drastische roer-aanwijzingen van de loods, aangezien de de Bosporus een flink aantal (12) scherpe bochten kent. Ook het zicht wordt soms belemmerd door de hoge wal, zodat je niet altijd kunt zien wat voor scheepvaart er van de andere kant komt. Het schijnt dat er op een bepaalde plaats stalen netten onder water aangebracht waren, om onderzeeërs te weren. Om die netten te ontwijken was er een specifieke, hard bakboord, hard stuurboord manoeuvre nodig. Ook moest rekening gehouden worden met de vele ferry’s en pleziervaartuigen.

Istanboel;

Vanaf de Bosporus heb je een goed uitzicht op de stad, en kun je diverse monumenten zien liggen zoals, de blauwe moskee, en de Aya Sofia.(Hagia Sofia)

Blauwe_Moskee

Aya_sofya

Advertenties

Responses

 1. Mooie Reis Ik heb die in 1947 gemaakt DE STROMBOLI
  WAS IN ZIJN WERK EN WE ZAGGEN STROMEN VAN ORANGE LAVA
  IN HET WATER LOPEN DIE TOT STOOM OVER GINGEN ALS IN HET WATER KWAMEN Wij waren onder weg naar Baku in de Zwarte zee met
  de papendrecht van van Ommeren
  Arnold Schouten

  • Arnold,
   In één reis heb ik alle drie de actieve vulkanen gezien, de Etna, Vesuvius en de Stromboli.
   De Stromboli had ’s avonds een oranje/rode gloed, maar ik heb geen lava in zee zien stromen.

   mvg, Dick Bal

 2. mooie ries


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: