Monster golven

Vaak is het zo, dat zodra een zeeman weer aan wal stapt, hij meestal niet veel verhalen verteld van wat er op zee plaatsvindt. Niet omdat hij dat niet wil, maar meestal omdat ‘zijn’ verhalen niet geloofd worden, en om niet als leugenaar of als fantast te worden uitgemaakt.

Alleen zeelui onder elkaar, weten wat er op de zeven zeeën afspeelt, van de Noordwester stormen op de Atlantic, de hurricanes in de Carib, de Typhonen in het noordwesten van de grote Oceaan en de machtige deining van de zuid-Pacific.

Sommige van die gebieden en/of verschijnselen hebben een eigen naam, zoals de ‘roaring forties’ en de ‘Furious Fifties’ in de zuid-Pacific.

Zo heeft elke zee zo zijn eigen ‘specialiteit’ van slecht weer. Ook de relatief kleine Noordzee, en de Golf van Biscaje zijn berucht.

Zo zijn er ook de verhalen over monstergolven, of ook wel freak-waves genaamd, die tot het visserslatijn gerekend worden. Gelukkig komt er nu steeds meer wetenschappelijk bewijs over dit soort zaken, zodat we eindelijk weer als goedgeaarde burgers over straat kunnen.

Een mooie BBC documentaire over monstergolven is nu beschikbaar op Youtube en interessant om te bekijken.

Reacties

  1. mooie reis


Plaats een reactie