In Memoriam

Op deze pagina wil ik “In Memoriam” berichtjes plaatsen van vrienden en kennissen die overleden zijn, met wie ik gevaren heb  bij Koraal Scheepvaart Mij en/of waarmee ik gestudeerd heb op de zeevaartschool in Vlissingen.

Alex de Bruijne †

Alex studeerde voor R/O op de zeevaartschool  in Vlissingen en zat dus dan ook  op het internaat. Wij waren samen begonnen in de opleiding (R/O), maar na het eerste jaar ging ik over naar de HBO-opleiding, terwijl hij dat jaar zou proberen zijn 2e klasse certificaat te behalen.

Wij zaten samen op de zolderkamer van huis 12 of 14 , wat voor wat de studie betrof, de beste plaats was. Het was er altijd lekker rustig met weinig bezoekers en/of verstoringen. Ook had de zolderkamer een voordeel, we hadden een eigen wastafel, en behoefden dus ´s morgens niet in de file in de andere badkamer. Wij konden goed met elkaar overweg, mede ook dat we zo ongeveer dezelfde interesses hadden, watersport, en af en toe een biertje drinken.

Hij was er normaal gesproken alleen maar tijdens de week, want in het weekeinde ging hij naar huis in Blankenberge aan de Vlaamse kust, waar hij in de zomer strandwacht was op een van de bekende stranden aldaar.

Zo voor zijn examen, begon Alex toch wat gespannen te raken, en dat reageerde hij af, door met mij af en toe een flink partijtje te worstelen op de zolderkamer. Enfin, hij moest op voor zijn examen, en slaagde voor zijn certificaat 2e klasse. Volgens mij is hij toen naar de praktijk-cursus van RH gegaan in Amsterdam, maar daar bleek dat er op dat moment een overschot aan R/O´s was, en hij verplicht op de praktijk-cursus moest blijven hangen, of anders iets anders gaan zoeken. In die tijd wisselden wij regelmatig brieven, zodat ik wist wat hij deed, en hij wist waar ik mee bezig was.

Ik heb toen nog een aantal brieven gekregen uit zuid-Afrika waar hij naar toe was gegaan, en waar hij was gaan varen als R/O bij als ik het me goed herinner SAF-marine. Hij had het daar goed naar zijn zin, en ook in zijn verlof bleef hij in zuid-Afrika waar hij zich goed kon vermaken, zoals bleek uit zijn enthousiaste brieven. Maar op een gegeven moment kreeg ik geen brieven meer van Alex, en stuurde ik een brief naar zijn oude huisadres in Blankenberge, om te vragen of Alex misschien van adres of maatschappij was veranderd. Daarop kreeg ik een brief terug van Alex´s vader dat Alex overleden was in Walvisbaai /Namibië.

Hij had aan boord een blindedarm-ontsteking gekregen, en aan boord durfden ze hem niet te opereren. Het schip was ter hoogte van Sint Helena, en heeft koers verlegd naar Walvisbaai/Namibië om hem daar in een ziekenhuis te laten opnemen. Hij kwam daar in het ziekenhuis al met een gecompliceerde buikvlies infectie, ze hebben hem nog wel geopereerd, maar hij heeft het niet gehaald. Het zal ongeveer zo rond 1981 geweest zijn dat ik die brief gekregen heb.

Op zo´n moment denk je, hoe is het mogelijk dat iemand aan een zo simpele aandoening kan overlijden. Maar ja, als je op een schip zit ligt het toch anders. Hij was ook de communicatie-officier en wat doe je als Kapitein, als je sparks niet meer in staat is het radio-station te bemannen.

Een triest verhaal, met een trieste afloop. Maar Alex, ben ik na al die jaren nog niet vergeten.

Reacties

  1. Goedendag,
    ik ben eveneens radio-officier geweest (periode 1977-1986). Alex De Bruijne heb ik gekend tijdens het eerste jaar aan de Hogere Radio-Navigatieschool in Brussel (1973-1974). Na dat eerste jaar is hij een aantal jaren uit het zicht verdwenen. Ikzelf ben gaan varen bij de rederij Ahlers uit Antwerpen, en daar is hij op een keer komen binnenwaaien. Wat hij de voorgaande jaren gedaan had, kan ik mij niet meer herinneren (jouw verhaal zal wel kloppen). Hij is bij Ahlers vertrokken als R/O aan boord van de bulkcarrier E.R. Brabantia of E.R. Antverpia. De kapitein die toen aan boord was heeft mij een paar jaren later verteld wat er gebeurd is. De kapitein in kwestie was voor die bewuste reis geopereerd aan de appendicitis en wist blijkbaar onmiddellijk wat er gaande was toen Alex kloeg over pijn in de buik (hij zou te lang gewacht hebben alvorens met de kapitein te praten). Het schip was op de ogenblik northbound en ongeveer een dag varen van de dichtst bijzijnde haven (Walvisbaai). Men heeft hem daar geopereerd en bij de rederij is een fax toegekomen dat de operatie geslaagd was. 2 dagen later kwam de fax met de melding dat hij overleden was.

    Met vriendelijke groeten,
    Johan Geeroms

    • Beste Johan,
      Bedankt voor je reactie, m.b.t. de gebeurtenissen van Alex de Bruijne.
      Het verhaal en omstandigheden worden nu een stuk duidelijker, van wat er zich toen heeft afgespeeld.
      Dat hij eerst nog in Brussel gestudeerd had, was mij wel bekend, en verklaard ook waarom hij een enigszins afwijkend uniform had op de Vlissingse zeevaartschool.
      Hij vertelde nooit zoveel over zijn Brusselse studietijd, behalve dan over de nogal ingrijpende ontgroening.
      73´s Dick Bal

  2. Beste Dirk,

    Ik heb met Alex aan boord van de “E.R. Brabantia” gevaren. Ik was toen Aspirant Officier en de gezagvoerder was Kapt. E. De Laeter. Alex had inderdaad te lang gewacht om te klagen over zijn buikpijn en het is pas toen hij niet meer kon zitten dat men beseft heeft dat hij ziek was. Op raad van Roma-Radio heeft Kapt De Laeter koers gezet naar Walvibay (Namibia) waar hij aan boord van en visservaartuig werd getransfereerd daar de “E.R. Brabantia” een te grote diepgang had.
    We hebben eerst per telegram vernomen dat de operatie geslaagd was, maar een dag later kwan een andere korte telegram die meldde dat Alex overleden was “Qte radio-officer passed away Uqte”. Ik heb geen kopij van de bewuste telegrammen meer maar wel een kopij van zijn doodsbrief die ik je kan opsturen.
    Alex was de 5 februari 1954 in Blankenberge geboren en op 26 november 1982 in Walvis Bay overleden.

    Met vriendelijke groeten,
    Pascal Boulanger

    • Beste Capt. Pascal,

      Bedankt voor Uw reactie op dit topic.
      Het is al een lange tijd geleden, maar ik denk nog met regelmaat terug aan de periode op de Hogere Zeevaartschool in Vlissingen waar we (Alex en mijzelf) voor het R/O examen aan het blokken waren, en we met regelmaat onze toekomst bespraken wat we zouden gaan doen na het behalen van het examen.
      Het is inderdaad spijtig dat hij veel te vroeg gestorven is, maar het zijn zaken die we moeten accepteren, maar zeker niet mogen vergeten.
      Het is daarom dat ik een bescheiden registratie van zijn overlijden gemaakt heb op mijn website. Er zijn al meerdere mensen die Alex gekend hebben , die gereageerd hebben dus blijkbaar is er toch wel behoefte om Alex op deze wijze te herinneren.

      Nogmaals hartelijk bedankt voor de aanvullende informatie, en bedankt voor het verzenden van de rouwbrief.

      met vriendelijke groeten,
      Dick Bal
      São Paulo / Brazilië

  3. Hoi Dick,
    Per toeval op je site terecht gekomen. We hebben samen in de RO opleiding gezeten (bij Kokelaar 🙂 ).

    Spijtig verhaal van Alex, ik kan hem nog herinneren, de lange Belg zo als ik hem noemde, er was ook een kleine Belg, Ettienne als ik me goed herrinner. Ik kon met Alex goed opschieten, al heb ik hem maar kort meegemaakt. Aardige jongen. Groetjes, Peter van de Pol.

    • Hallo Peter,
      Jouw naam komt me bekend voor, maar kan er geen gezicht meer bij herinneren.
      Wat Alex betreft, het is jammer dat het zo heeft moeten lopen, maar zo gaat dat in het leven.
      De andere Belg was Etienne de Cock (of Cocque), die was met van alles bezig, zoals zenders bouwen e.d., maar is voortijdig van de opleiding vertrokken.
      Daarna nooit meer iets van hem vernomen.
      Enfin, Ik wens je het beste en tot horens.
      mvg,
      Dick Bal

      • Dag Dick,
        Heel toevallig met de geschiedenis van RADIO HOLLAND op te zoeken kwam op het trieste bericht van het overlijden van Alex.
        Na 47 jaar toch nog even contact met een goede vriend…
        Ik ben naar de Hogere radio navigatieschool geweest in Brussel, waar Alex begonnen was, omdat men bij Radio Holland geen buitenlanders aanvaarden.
        Door de economische crisis in de jaren 70 zag ik geen toekomst meer in het beroep als Marco. ‘k Ben van mijn hobby mijn beroep gemaakt in de fotografie en heb een imperium uit gebouwd in naverkoopdienst voor fototoestellen ” een gat in de markt” en een fotolabo eerst analoog en later digitaal.
        Nu op pensioen, hopenlijk nog eens contact opnemen.
        Varen is voor mij vrijheid !!
        Mijn vrouw is advocaat en altijd druk en stress …
        Dick, met aan de goede tijd in Vlissingen te denken voel ik me 50 jaar jonger, huis nr.12 en 14 !
        Laat iets horen
        0032 472 699 713
        Ccsbelgium@gmail.com

      • Hallo Etienne, Leuk om weer eens van U te horen. Bedankt voor je reactie, ik zal U zeker eens bellen. m.vr.groeten Dick Bal

  4. beste Dick,

    per toeval ben ik op je site gekomen op zoek naar de E.R.Brabantia. Ik ben er voor mijn 1e reis als kapitein a/b gekomen in Baltimore op 23/8/82, en de reis ging naar Longbeach-Nagoya-Newcastle/Australie-Walvis Bay-r’dam.
    Ik kan bovenstaande verhalen in het algemeen bevestigen, met nog enkele details:
    Ik denk dat de diagnose van Rome kwam op zaterdag 20/11, we waren toen ongeveer halfweg Walvis Baai en Luanda. Ik heb toen gekozen om naar Walvis Baai terug te keren, omdat in Angola destijds een burgeroorlog woedde en de medische voorzieningen aldaar twijfelachtig waren. Wij zijn van economische speed overgegaan naar volle kracht, zodat we maandagavond ten anker kwamen voor de haven. We konden niet binnen wegens te grote diepgang. Terstond hebben ze met een bootje Alex komen afhalen, en hebben ze een Zuid-Afrikaanse radio-officier a/b afgezet ter vervanging. Alex is dezelfde avond geopereerd, en dinsdagmorgen kregen we telegram dat de operatie goed gelukt was en hij het goed stelde. Helaas kregen we donderdag 26/11 bericht dat hij alsnog overleden was. Later heb ik gehoord dat een ander Belgische officier van CMB daar ook was geopereerd van een tandabces, en er bijna ingebleven was nav een infectie. Hebben ze onzorgvuldige hygiëne gehad bij Alex, was er een ziekenhuisbacterie? we zullen het nooit weten. Bij thuiskomst eind december heb ik zijn ouders gaan bezoeken in Blankenberge. Het overlijden van Alex was de meest droevige en pijnlijke ervaring in mijn loopbaan: we hadden er alles aan gedaan, en niets in zijn toestand wees erop dat het dramatisch was…
    hiermee is het verhaal rond denk ik, 10 jaar na de 1e posting.

    mvg

    Eddy De Laeter

    • Eddy,
      Bedankt voor de aanvullende gegevens.
      Het was zeker ook een schok voor mij, toen ik de brief van zijn vader kreeg met de tijding dat Alex overleden was.
      Dat Alex, als Vlaming, in Vlissingen aan de zeevaartschool studeerde, was in die tijd een uitzondering. Ik kon goed met hem opschieten, en we hadden ook wel dezelfde interesses.
      Het is jammer dat het zo gelopen is, we weten vooraf niet hoeveel tijd ons gegund wordt, maar niemand rekent erop dat iemand in de kracht van zijn leven, zo afscheid moet nemen, ver van haard en huis.
      Nogmaals bedankt voor je reactie en aanvulling op het relaas.
      mvg,
      Dick Bal / São Paulo


Plaats een reactie